11 lokakuuta 2022

Sovellusasiantuntijana työskentelevä Emilia hakee arkeen tasapainoa harrastuksista

Heinäkuusta asti Vitecin Service Deskissä sovellusasiantuntijana työskennellyt Emilia Mattila on ollut jo lapsena kiinnostunut verkkosivuista ja ohjelmistoista. Ensimmäiset verkkosivut hän teki 7-vuotiaana, ja nyt hän opiskelee tietojärjestelmätiedettä Jyväskylän yliopistossa.

Emilia Mattila istuu ruskean hevosen selässä talvisessa maisemassa.
Saana Pajunen

Ennen nykyisiä opintojaan Emilia ehti useamman vuoden työskennellä sairaanhoitajana Taysin päivystyksessä.

– Päivystyksestä ajauduin sairaanhoitopiirin digitalisaatioprojektiin, jossa olin mukana kehittämässä muun muassa sähköisiä asiointipalveluita, Emilia kertoo.

Vitecin avoimia työpaikkoja Emilia sanoo katselleensa ensimmäisen kerran jo yli vuosi sitten. Tuolloin hakulomake jäi lähettämättä, sillä Emilia koki, ettei ole vielä valmis hyppäämään uuteen. Halu tarkastella terveydenhuoltoa uudesta näkökulmasta kuitenkin kasvoi, ja tarkemmin Viteciin ja Acuteen tutustuttuaan hän päätti laittaa hakemuksen sisään.

– Acute vaikutti heti todella nykyaikaiselta potilastietojärjestelmältä, jossa on paljon mahdollisuuksia, ja sitä kehitetään jatkuvasti eteenpäin. Tällä alalla kaikki järjestelmät eivät ikävä kyllä ole tässä päivässä, joten on mahtavaa päästä itse työskentelemään näin laajan ja modernin järjestelmän parissa.

Onnistumiset palkitsevat

Kuten moni muukin Vitecillä työnsä aloittanut myös Emilia yllättyi siitä, miten kattava järjestelmä Acute on.

– On hienoa nähdä, miten moneen Acute taipuu. Harvaa järjestelmää pystytään istuttamaan niin monenlaiseen toimintaan sairaaloista fysioterapiaan. Hyvän tuotteen kanssa on kiva työskennellä ja koen, että olen hyvän perehdytyksen ansiosta jo päässyt kärryille Acuten perusajatuksesta.

On hienoa nähdä, miten moneen Acute taipuu.

Suurimpana haasteena työssään Emilia näkee järjestelmän sisäisten riippuvuuksien hahmottamisen. Uuden oppiminen laajassa ohjelmistossa vie oman aikansa. Toisaalta Acuten parissa on tullut jo monia oivalluksia, ja onnistumisen tunteet motivoivatkin Emiliaa työssä.

– Onnistunut tukipyynnön läpivienti ja asiakkaan vilpittömät kiitokset ovat palkitsevia kokemuksia. On hienoa, että vaikka olen vielä uusi työntekijä, minäkin pääsen aidosti auttamaan asiakkaita ja ratkaisemaan heidän kohtaamiaan haasteita!

Arjen ja työn tasapaino

Suurin muutos aiempiin töihin verrattuna on Emilian mukaan ollut Vitecin yrityskulttuuri. Siinä missä julkisella puolella töitä tehdään tiettyjen kaavojen mukaan, Vitecillä itsenäiseen työskentelyyn kannustetaan ja työntekijään luotetaan.

– Se on kahden kauppa: minä saan vapauksia työntekijänä, mutta samalla työnantaja luottaa siihen, että hoidan työni hyvin. Lisäksi työt joustavat. Töiden ohella opiskelu olisi huomattavasti haastavampaa julkisella puolella työskennellessä, Emilia kuvailee.

Vapaa-ajallaan Emilia hoitaa hevosia – kotitilan hevoset vievät vapaa-ajasta suuren siivun, mutta koska töitä voi tehdä etänä, päivästä säästyy matkustukseen kuluvaa aikaa. Toimistolla hän käy yleensä kerran viikossa, maanantaisin. Tuolloin hän osallistuu Vitecin yhteiseen aamupalaveriin.

Fyysinen harrastus tuo sopivaa tasapainoa ajatustyölle.

Vaikka hevosten hoidon ja töiden jälkeen arjessa ei juuri ole vapaa-aikaa, Emilia ei koe tilannettaan kuormittavaksi.

– Fyysinen harrastus tuo sopivaa tasapainoa ajatustyölle, jossa istutaan paljon paikallaan. Hoitajan töiden oheen fyysinen harrastus on aika raskas yhdistelmä, joten nyt olen löytänyt hyvän balanssin.

Kuva: Saana Pajunen