10 marraskuuta 2023

Pharmacan verkkopalvelu kätevästi Acutessa

Pharmacan tarjoamien, lääketietoon pohjautuvien palveluiden päätavoite on tehdä potilaiden hoitamisesta mahdollisimman sujuvaa. Pharmaca Fennica® Premium -verkkopalvelu tuo tarvittavan lääketiedon yhteen paikkaan, säästää aikaa ja parantaa lääkitysturvallisuutta.

Pharmaca Health Intelligence Oy, entinen Lääketietokeskus Oy, on lääkeinformaatiopalveluiden ja tiedolla johtamisen teknologia- ja asiantuntijayritys. Sen kaikkien palveluiden ytimessä on tieto – lääketiedon ansiosta potilaille löydetään sopivat lääkkeet ja näin taataan paras mahdollinen hoito. Lääketiedon ohella Pharmaca tarjoaa myös tiedolla johtamisen palveluita sekä koulutuspalveluita. 

– Sloganimme ”Parantaminen alkaa tiedosta” kuvastaa mielestäni toimintaamme hyvin. Tekemisemme ytimessä on parantaa prosesseja, järjestelmiä ja ihmisiä tuottamamme tiedon avulla, Pharmacan palvelutuotannosta ja -kehityksestä vastaava Essi Kariaho kertoo.

Pharmaca tekee tiivistä yhteistyötä niin viranomaisten kuin potilastietojärjestelmätoimittajien kanssa. Vitec Acutelle Pharmaca tarjoaa lääketietokannan sekä Pharmaca Fennica Premium -verkkopalvelun, jotka yhdessä rikastuttavat Acute-käyttäjien lääketiedon määrää. Niin lääketietokanta kuin verkkopalvelu ovat Acuteen integroituina ja siksi helposti Acute-käyttäjien saavutettavissa. 

Verkkopalvelu säästää ammattilaisten aikaa arjessa

Pharmacan lääkeainekohtaista tietoa sisältävä verkkopalvelu on terveydenhuollon ammattilaisille suunniteltu tietopankki, joka kokoaa tarvittavan lääketiedon kätevästi yhteen paikkaan. Verkkopalvelusta on esimerkiksi helppo tarkistaa lääkkeiden saatavuus. Verkkopalvelu ilmoittaa lääkkeiden saatavuushäiriöistä, ja tarvittaessa ehdottaa korvaavaa lääkevaihtoehtoa. Palvelu kertoo myös, tarvitaanko apteekkiin uusi resepti korvaavalle lääkkeelle vai voiko tuotteen vaihtaa suoraan ilman uutta reseptiä – tämä nopeuttaa huomattavasti lääkäreiden työtä.

Verkkopalvelu ilmoittaa lääkkeiden saatavuushäiriöistä, ja tarvittaessa ehdottaa korvaavaa lääkevaihtoehtoa.

Terveydenhuollon ammattilaisten ohella verkkopalvelusta hyötyvät myös potilaat.

– Potilaita ohjataan käyttämään erilaisia lääkkeitä yhä enemmän itsenäisesti kotona. Verkkopalvelusta löytyy valtava määrä tukimateriaalia potilaiden ohjeistamisen tueksi. Mukaan mahtuu niin kirjallisia ohjeita eri kieliversioina kuin informatiivisia videoita. Tukimateriaalit on mahdollista lähettää sähköpostitse suoraan potilaalle, Kariaho vinkkaa.

Verkkopalvelussa on oma työkalunsa myös lääketunnistukselle. Verkkopalvelussa voidaan myös tarkastella lääkkeiden hintoja, mikä on erityisen tärkeää etenkin biologisten lääkkeiden kohdalla.

– Lokakuun alusta lähtien lääkäreiden tulee määrätä biologisten lääkkeiden kohdalla halvin saatavilla oleva valmiste. Verkkopalvelussa on mahdollista tarkastella, mikä on halvin vaihtoehto. Monissa potilastietojärjestelmissä on näkyvillä lääkkeiden pakkaushinnat, jolloin pienin pakkauskoko on yleensä halvin, mutta tulee kuitenkin pidemmässä käytössä kalliimmaksi. Meidän verkkopalvelustamme on mahdollista verrata pakkaushintoja ja lisäksi esimerkiksi lääkkeen kuukausihintaa, jolloin nähdään tapauskohtaisesti potilaalle todellisuudessa edullisin vaihtoehto, Kariaho kuvailee.

Kehitystyötä asiakkaan parhaaksi

Verkkopalvelun tiedot päivittyvät joka päivä ja sitä kehitetään jatkuvasti eteenpäin. Kariaho huomauttaakin, että koska palvelu on ollut jo useamman vuoden käytössä, myös palvelun käyttömukavuus kehittynyt huomattavasti.

– Ne, jotka ovat käyttäneet verkkopalveluamme vaikkapa pari vuotta sitten, voivat yllättyä miten paljon palvelu on mennyt eteenpäin. Uusien lääkkeiden myötä syntyy myös uusia tarpeita, jotka otamme huomioon. Esimerkiksi lääkkeiden ympäristövaikutukset ovat asia, joka on hyvä nykyään huomioida, Kariaho muistuttaa.

 Miksi Acute-käyttäjän sitten kannattaa hyödyntää potilastietojärjestelmään integroitua Pharmacan verkkopalvelua? 

Kyse on ennen kaikkea potilaan palvelemisesta mahdollisimman hyvin.

– Kyse on ennen kaikkea potilaan palvelemisesta mahdollisimman hyvin. Pharmacan verkkopalvelussa tieto on tiiviissä ja helposti omaksuttavassa muodossa. Samalla säästetään niin potilaan kuin lääkärin aikaa, mikä parantaa kokemusta hoidosta ja hoitoon sitoutuminen vahvistuu, Kariaho arvioi. Palvelu auttaa valitsemaan sopivimman lääkkeen asiakkaalle.

Lue lisää Pharmacan verkkosivuilta

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää Acuten tarjoamista Pharmaca-palveluista.