21 maaliskuuta 2017

Yksityiset terapeutit Kanta-palveluiden käyttäjiksi

Acute-järjestelmän yksityisen terveydenhuollon Kanta-yhteensopivuus läpäistiin yhteistestauksessa marraskuussa 2015. Siitä lähtien yhä useammat yksityispuolen asiakkaamme ovat hyödyntäneet potilastiedon arkistoa. Nyt mukaan liittyvät myös terapia-asiakkaamme.

Terveydenhuollon toimijat tallentavat potilastietoja omista potilastietojärjestelmistään Potilastiedon arkistoon, josta tiedot ovat kaikkien hoitoon osallistuvien terveydenhoidon toimijoiden saatavilla. Lisäksi kansalaiset pääsevät katsomaan omia hoitotietojaan Omakanta-palvelusta.

– Tärkein tavoitteemme Acutea kehittäessämme on ollut, ettei sen yhteensovittaminen Kanta-järjestelmän kanssa haittaa millään tavoin loppukäyttäjää. Potilastietojen kirjaaminen hoituu järjestelmässä kuten ennenkin ja tiedot siirtyvät tallentamisen jälkeen suoraan Kanta-arkistoon kaikkien asiakasta hoitavien tahojen ja asiakkaan itsensä nähtäväksi, Acuten sovellusasiantuntija Tuomas Toivola kertoo.

Sujuva testaus ja käyttöönotto

Salpakankaan Lääkintävoimistelu Oy on käyttänyt Acutea jo reilusti yli parikymmentä vuotta. Uusin ohjelmistoversio on käyttöliittymältään entistä selkeämpi ja siitä on suora yhteys Kanta-arkistoon.

Jos asiakaskäynneistä on raportoitu johdonmukaisesti tähänkin asti, eivät Kanta-arkiston vaatimat muutokset potilaskertomuksen ja hoitopolkujen kirjaustyylissä ole ongelma. Toki uusin järjestelmäversio on hyvä ottaa käyttöön ja tehdä tutuksi hyvissä ajoin ennen Kanta-arkistoon liittymistä.

– eArkistoon liittyminen ei aiheuta ylimääräistä päänvaivaa, jos rakenteellinen kirjaaminen on entuudestaan tuttua. Myös potilastietojen suodattaminen eArkistosta onnistuu hyvin. Tietoja on mahdollista hakea sekä päivämäärän että lääketieteenalan mukaan, Salpakankaan Lääkintävoimistelun toimitusjohtaja Kirsi Miss vakuuttaa.

Acuten järjestelmätoimittaja auttoi Missin tiimiä eArkistoon liittymisessä Kelan hakemuskaavakkeen täyttämisestä aina käyttöliittymän testaamiseen.

– Saimme Kelalta hyvät Kanta-ohjeet ja Tuomas oli puhelinyhteyden päässä seuraamassa ja varmistamassa, että testaus sujuu ongelmitta. Demoa seurasi käyttöönottoraportin tekeminen, jonka jälkeen liittymä saatiin saman tien käyttökokeen jälkeen toimintaan, Miss kertoo tyytyväisenä.