Turun Työterveystalo löysi Acutesta hyvän kumppanin
Acute-potilastietojärjestelmä on ollut käytössä Turun Työterveystalolla pian vuoden päivät. Kun käyttöönotto ei ollut vielä aivan valmiskaan, selvisi, että rinnalle tarvitaan myös toinen Acute nopealla aikataululla.
Potilastietojärjestelmätoimittajan ja käyttäjäorganisaation välinen yhteistyö on parhaimmillaan silloin, kun molemmilla on sitoutunut tiimi hoitamassa projekteja.
– Meillä tuli potilastietojärjestelmän vaihto ajankohtaiseksi. Olin kuullut Acutesta hyvää muilta julkisen alan toimijoilta ja kyseinen järjestelmä oli koettu toimivaksi. Uskalsin tältä pohjalta valita Acuten, kertoo työterveysjohtaja Marjo Sinokki Turun kaupungilta.
Hän mainitsee järjestelmän selväksi eduksi sen, että se on räätälöity työterveysasemien käyttöön.
– Edellinen järjestelmämme oli yleisempi. Varta vasten työterveyden tarpeisiin toimiva järjestelmä huomioi jo itsessään erilaisten ammattiryhmien tarpeet ja hyvinvoinnin näkökulmat. Tämä nopeuttaa ja helpottaa työtämme, hän toteaa.
Acutesta on olemassa myös erilliset versiot lääkäriasemille, fysioterapiaan ja erikoissairaanhoitoon.
Uuden potilastietojärjestelmän käyttöönotto vaatii kaikilta osapuolilta aikaa ja osaamista.
Käyttöönotto vaatii työpanosta
Marjo myöntää, että käyttöönottoprojektissa hänen odotuksensa käyttöönoton nopeudesta eivät aivan täyttyneet. Kokonaisuuden sujuvuus on ollut kuitenkin oikein hyvä.
– Aloitimme projektin vuoden 2017 loppupuoliskolla. Ihan kaikki aikataulut eivät pitäneet, mutta sovitut asiat tuli kuitenkin aina tehtyä. Potilastietojärjestelmä on monimutkainen systeemi: on mietittävä lääkärin roolia, hoitajan roolia, kelakorvauksia, laskutusta ja sen on myös oltava näpsäkkä käyttää vastaanotolla. Myös sairaanhoitopiirin rooli on tiedostettava, Marjo sanoo.
Hän on iloinen siitä, että työyhteisöstä löytyi heti suuri joukko innokkaita työntekijöitä kehittämään ja ottamaan käyttöön järjestelmää yhteistyössä Vitecin tiimin kanssa. Motivoitunut tiimi saa kehuja myös Vitecin päästä.
– Selvästi huomaa, että osaamista löytyy. Yhteistyö on ollut sujuvaa ja mukavaa. Projektitiimi on tehnyt tiivistä yhteistyötä meidän tiimin kanssa, Vitecin tiiminvetäjä Tuomas Toivola sanoo.
Kun lopullinen päätös tuli juuri ennen joulunpyhiä, piti Vitecillä reagoida todella rivakasti.
Nopeaa reagointia muutoksiin
Vitec pääsi todistamaan reagointikykynsä kuitenkin vielä, kun varsinaisen potilastietojärjestelmän käyttöönottoa ei oltu saatettu aivan maaliin. Turun Työterveystalon toiminnasta irrotettiin omaksi yhtiökseen Turun Seudun Työterveys Oy, joka myy työterveyden palveluja yrityksille.
– Olimme jonkin verran toki varautuneet muutokseen, sillä tiesimme, että yhtiöittäminen oli suunnitteilla lakimuutoksista johtuen. Odottelimme kuitenkin vielä kaupunginhallituksen päätöstä joulukuussa 2018. Uuden yhtiön oli määrä aloittaa 1.1.2019. Kyllähän siinä vähän hirvitti, että mitähän tästä tulee, Marjo kertoo.
Uudelle yhtiölle tarvittiin tietysti oma potilastietojärjestelmä. Kun lopullinen päätös tuli juuri ennen joulunpyhiä, piti Vitecillä reagoida todella rivakasti.
– Aikatauluhaasteeseen nähden kaikki sujui erinomaisesti. Tytäryhtiön Acute oli käytössä heti vuoden alusta. Olemme todella kiitollisia ja tyytyväisiä, Marjo kiittelee.