Tuotekehitystä kokemuksella ja uutta kokeillen

Tuotekehityspäällikkö Tero Eklund allekirjoittaa Vitecin arvon siitä, että laadukkuus piilee yksinkertaisuudessa. Pitkä kokemus ja halu kokeilla uutta ovat lyömätön yhdistelmä, kun tavoitteena on rakentaa entistä parempaa työkalua terveydenhuollon ammattilaisille.

Nina Leppäniemi

ACUTE on laaja järjestelmä, jossa on paljon asiakaskohtaisia sovituksia. Ajanvarauksen ja laskun väliin mahtuu valtava määrä ohjelmakoodia, ja yksittäinen käyttäjä näkee järjestelmästä vain pienen siivun. Terveydenhuollon ohjelmistot ovat usein tarpeettoman monimutkaisia. Järjestelmien käyttäjät ovat pääosin terveydenhuollon ammattilaisia, eivät tietotekniikan.

Vitecin arvoissa yksinkertainen on kaunista. Tuotekehityksessä tämä tarkoittaa sitä, että panoksia laitetaan mahdollisimman yksinkertaisten toiminnallisuuksien luomiseen. Käytettävyyskin usein paranee, kun klikkailujen määrä vähenee.

Vahvuuteni on kokemuksen yhdistäminen avoimuuteen uusille kokeiluille.

Potilastietojärjestelmän tekeminen on tuotekehitykselle haastavaa työtä. Lähes kahden vuosikymmenen mittainen kokemus IT-alalta tiiminvetäjänä sekä testaus- ja laadunvarmistustehtävissä on kehittänyt vahvan luottamuksen omaan osaamiseen. Vahvuuteni onkin kokemuksen yhdistäminen avoimuuteen uusille kokeiluille.

Epäonnistumisia ei tarvitse pelätä

ACUTEn järjestelmä sisältää useita eri teknologioita eri aikakausilta. Niiden päivittäminen ja pitäminen ajan tasalla vaatii resursseja. Myös lakisääteiset vaatimukset aiheuttavat mittavia muutostarpeita tietojärjestelmiin. Vanhat toimintatavat eivät välttämättä ole enää mahdollisia, kun tietoa viedään järjestelmästä toiseen.

Resurssien ollessa tiukoilla kannattaa välttää kaikkea ylimääräistä työtä, joka ei vie asioita eteenpäin.

Kokemuksen kautta pystyy välttämään pahimmat virheet ja ohjaamaan toimintaa oikeaan suuntaan.

Täytyy olla rohkeutta kokeilla uusia asioita ja olla pelkäämättä epäonnistumisia. On myös opeteltava olemaan tarttumatta asioihin, jotka eivät itselle kuulu.

Kehittäminen haastaa kehittymään

Ala ja sitä myötä myös tarpeet kehittyvät jatkuvasti. Jatkuva opiskelu ja työssäoppiminen pistää vanhan pään lujille. Koetan tuoda kokemukseni kautta tekemiseen tietynlaista kurinalaisuutta, määrätietoisuutta ja realismia. Vastapainona tälle kokeilen itse ja annan vapautta myös muille kokeilla esimerkiksi uudenlaisia työtapoja.

Pyrin uudistamaan toimintaamme pienin askelin yhä laadukkaampaan suuntaan. Yhteistyössä muiden kanssa pystymme tarjoamaan Vitecin asiakkaille varman ja helppokäyttöisen työkalun terveydenhuollon ammattilaisen päivittäiseen työhön.

Kuka: Tero Eklund, tuotekehityspäällikkö.

Mitä tekee: Vastaa tuotekehityksestä, resursoinnista ja aikataulutuksesta.

Polku: Vitecillä vuodesta 2014 asti. Toiminut testaajana, tiiminvetäjänä ja tuotekehityspäällikkönä.

Työssä motivoi: Ei kahta samanlaista päivää – uutta oppii joka päivä.

Erityistaito: Vuosien testaustyön tuoma kriittinen ajattelutapa.

Motto: ”Koiran luun täytyy olla kova” eli haasteista pitää osata nauttia.