Tulevaisuuden terveyspalvelua tänään

Medics24-yhtiön toiminta-ajatus lähtee terveyden edistämisestä ja sairauksien ennaltaehkäisystä teknologian ja uusien palvelumallien avulla. Tämä etälääkäripalveluita tarjoava yhtiö on monella tapaa edelläkävijä terveydenhuollossa. Samalla kun se kannustaa asiakkaitaan huolehtimaan terveydestä, se toimii alustana terveydenhuollon ammattilaisille ammatinharjoittamiseen.

Medics24:llä on laaja valikoima ennaltaehkäiseviä ja terveyttä tukevia palveluita, kuten oikeanlaiseen ravintoon, kuntoutukseen, liikkumiseen tai uneen liittyvät palvelut. Tukena toimivat mittaavat laitteet.

– Sadan vuoden kuluttua jälkeläisemme ihmettelevät, miksi hoidimme vasta sairauksia, kun olisimme voineet ennaltaehkäistä niitä käytettävissä olevan terveysteknologian, kuten erilaisen puettavan teknologian ja biomekaniikan avulla, toteaa Medics24:n palvelujohtaja Juha Tenhunen.

Ennusteiden mukaan noin 30 vuoden kuluttua niitä tutkimuksia, joita nyt tehdään keskussairaaloissa, voidaan tehdä kotona. Terveyspalveluissa trendi kääntyy ennaltaehkäisyyn.

– Palvelukonseptia on kehitetty vuodesta 2014 alkaen yhteistyössä eri viranomaisten kanssa. Meitä on kannustettu jatkamaan kehittämistä, vaikka lainsäädäntö ei ole ollut kaikilta osin valmiina. Konseptissamme on huomioitu myös eri laitteiden keräämän datan luotettavuudesta luomalla standardeja, laitteita testaamalla ja kalibroimalla. 

Alustataloutta ja perinteistä yhdistäen

Yhtiö tuottaa myös tutumpia terveyspalveluita, kuten lääkärin vastaanottoa, jossa painopiste on etäpalvelussa. Kotimaisten ja ulkomaisten tutkimusten sekä kokemusten mukaan perusterveydenhuollon palveluista voidaan tuottaa etänä 75 % ja työterveyspalveluista 85–90 %. Tästä syntyy yhteiskunnalle valtavat säästöt ja se myös muuttaa toimenkuvia ja syntyy uusia ammatteja.

– Kuka tahansa Valviran hyväksymä ammattilainen voi alkaa alustallamme ammatinharjoittajaksi.  Tarkistamme aina palvelutuottajiemme taustat ja oikeudet Valviran rekisteristä. Toki etäpalvelussa kohtaaminen vaatii, että lääkärillä on taustalla tuhansia potilaskohtaamisia. Suurin osa lääkäreistä on erikoislääkäreitä, joilla on jo työuraa takanaan, Tenhunen kertoo.

Medics24:llä on myös työterveyspalvelu, johon voi halutessaan sisällyttää työntekijöiden psyykkisestä terveydestä huolehtivan Höyrycoach-palvelun, joka on vastaisku lisääntyneille mielenterveysongelmista johtuville sairauspoissaoloille.

Yhtiö on mukana valinnanvapauspilotissa Jyväskylän seudulla.

– Pilotissa toimimme eri lähtökohdista, kuin muut toimijat. Otamme asiakkaat haltuun etänä, jolloin yksilön asiat menevät eteenpäin tehokkaammin. Medics24 toimii verkostomaisesti ja sitä tukemassa meillä on Lähipiste- ja Lähiklinikka-konsepti. Yhtiön omat toimipisteet ovat Jyväskylässä ja Helsingissä.

Avoimuus on ratkaisu

Medics24:llä on potilastietojärjestelmänä käytössä Acute.

– Hankimme Acute-potilastietojärjestelmän siinä vaiheessa, kun laajensimme palveluvalikoimaamme työterveyspalveluun. Acuten sujuvuus ja joustavuus vaikuttivat valintaan, mutta tärkeintä on, että Vitec on sitoutunut avoimien rajapintojen kehittämiseen. Tulevaisuuden työssä rajapinnat tulevat ratkaisemaan monia asioita, kun eri järjestelmiä pitää saada keskustelemaan keskenään, Tenhunen toteaa. 

Hän lisää, että myös Acute Market on ollut heidän näkökulmastaan kiinnostava kokonaisuus.

– Voimme molemmat auttaa toisiamme, sillä avoimien rajapintojen ansiosta meidän konseptistamme on mahdollista lisätä tuotteita Markettiin, ja voimme myös itse hyödyntää halutessamme marketin valikoimaa.