04 toukokuuta 2023
Tähtäimessä älykkäin potilastietojärjestelemä
Tuotejohtajaksi ylennyt Sonja Ahvenjärvi on ehtinyt toimia Vitec Acuten riveissä useissa eri tehtävissä. Uuden roolin myötä työnkuva laajenee esihenkilötehtävillä, minkä lisäksi tuotejohtajan tavoitteena on tehdä Acutesta markkinoiden älykkäin potilastietojärjestelemä.
Sonja Ahvenjärvi tutustui Acuteen ensimmäisen kerran jo yli kymmenen vuotta sitten, kun hän työskenteli sihteerinä eräässä neurologiseen kuntoutukseen erikoistuneessa yrityksessä.
– Olin mukana Acuten käyttöönotossa ja pestin päättymisen jälkeen halusin päästä työskentelemään käyttäjän sijasta potilastietojärjestelmän toisella puolella, Sonja muistelee.
Paikka Vitec Acuten riveissä aukesi syksyllä 2009. Sonja työskenteli aluksi Acuten tuessa sekä fysioterapian käyttöönottoprojekteissa, myöhemmin työterveyskäyttöönottojen projektiryhmässä ja lopulta projektipäällikkönä.
– Olin mukana isoissa, tuotekehitystä vaativissa käyttöönottoprojekteissa ja työskentelin lopulta tuotehallinnassa tuotekehitysprojektien product ownerina. Vuonna 2019 siirryin tuotepäälliköksi ja nyt ylenin tuotejohtajaksi. Uuden roolin myötä olen mukana myös Vitec Acuten johtoryhmässä, Sonja listaa.
Jatkossa Sonjan tavoitteena on päästä kehittämään Acutea vastaamaan niihin tulevaisuuden haasteisiin ja asiakkaiden tarpeisiin, joita alan kehitys tuo tullessaan.
Wow-efektiä etsimässä
Sosiaali- ja terveydenhoitoala on suuren murroksen keskellä. Tekoäly nostaa koko ajan päätään, ja älykkäät ratkaisut ovat jo mukana monessa tekemisessä. Tällä hetkellä monet eri tahot pohtivat, miten tekoälyratkaisuja voitaisiin hyödyntää nimenomaan terveydenhuollossa.
– Tekoälyn valjastaminen terveydenhuollon käyttöön pitää tehdä huolellisesti, sillä potilasdata on sensitiivistä ja alaa ohjaava regulaatio tarkkaa, Sonja huomauttaa.
Tekoälyn ohella pitää kehittää kaikenlaista raportointia ja mittaamista, joka tukee päätöksentekoa niin lääkäreiden kuin johtoportaan tasolla. Suurten datamassojen käsittely vaatii tietosuojan ja arkistovaatimusten huomioimista.
Tekoälyn valjastaminen terveydenhuollon käyttöön pitää tehdä huolellisesti, sillä potilasdata on sensitiivistä.
– Meidän tulee löytää tasapaino järjestelmän käytettävyyden, hyödyn ja tietoturvan välillä, ja samaan aikaan luoda käyttäjälle wow-efekti eli tunne siitä, että järjestelmä todellakin toimii ja säästää aikaa oikeaan tekemiseen!
Vitecin visiona on kehittää älykkäintä potilastietojärjestelmää, ja ajatus inspiroi myös Sonjaa. Johtajana hän aikoo tehdä kaikkensa, jotta saisi olla mukana toteuttamassa tuota järjestelmää.
Uusi askel uralla
Asiakkaiden kuunteleminen ja tarpeiden hahmottaminen sekä pulmatilanteisiin ratkaisuiden löytäminen ovat olleet niitä keskeisimpiä vahvuuksia, jotka ovat vieneet Sonjaa eteenpäin urallaan. Samat taidot ovat eduksi myös uudessa tehtävässä, minkä lisäksi tarvitaan johtamistaitoja. Ne karttuvat varmasti tekemisen lomassa, mutta pohja on hyvä: Sonja on ihminen, joka saa muut mukaansa.
– Olen avoin, ja tykkään tehdä hommia porukalla. Avoin kommunikaatio niin asiakkaan suuntaan kuin meillä sisäisesti on onnistumisen kannalta keskeistä. Saan työskennellä todella hyvässä tiimissä, mikä tukee kaikkea tekemistä! Lisäksi Acute on loistava järjestelmä, joten sen parissa on ilo työskennellä.
Aina kun olen halunnut haastaa itseäni lisää, rooliani on päivitetty.
Uusi rooli on myös askel eteenpäin uralla. Vitecin riveissä eteneminen on ollut luontevaa ja urapolku on saanut kasvaa talon sisällä.
– Aina kun olen halunnut haastaa itseäni lisää, toiveisiini on vastattu ja tehtäviäni ja rooliani on päivitetty. Lisäksi olen aina saanut tukea, mikä on mahdollistanut myös uuden oppimisen ja eteenpäin menemisen. Minuun on luotettu, ja se tuntuu erityisen hyvältä, Sonja toteaa.