Strategia – yksinkertaista, syvällistä vai innostavaa?

Kirjoitin edellisessä blogissani keskeneräisen työn määrästä ja keskittymisestä oleelliseen. Jäin pohtimaan mitkä asiat vaikuttavat eniten oleellisen löytämisessä, ja miksi jotkut ovat siinä parempia kuin toiset.

Toimitusjohtaja Janne Vainio katsoo hymyillen kameraan sinistä taustaa vasten.

Janne Vainio

Jos kyse olisi vain strategiasta, veikkaisin, että kaikki olisivat jo löytäneet tiensä perille. Pelkkä hyvä tai huono strategia ei kuitenkaan selitä yritysten välisiä eroja oleellisen tehtävän löytämisessä.

Entä yksinkertaisuus, riittääkö se? Moniko yksinkertaiselta kuulostava idea on osoittautunut vähänkin syvällisemmällä pohdinnalla kaikkea muuta kuin yksinkertaiseksi? Yksinkertaiselta näyttävä ei useinkaan ole pohjimmiltaan helppo ja suoraviivainen, päinvastoin.

Yksinkertaiselta näyttävä ei useinkaan ole pohjimmiltaan helppo ja suoraviivainen, päinvastoin.

Parhaiden yritysten strategian pohjalla on siis oltava syvällisempi ymmärrys merkityksestä – konsepti, joka ohjaa kaikkea toimintaa. Mitä tuo konsepti voisi sitten pitää sisällään?

Omasta mielestäni on tärkeää pitäytyä siinä minkä osaa, ja mitoittaa tekemistä kykyjensä mukaan. Silloin tulee hyväksi ensin siinä, mitä jo tekee. Parhaaksi yltää kuitenkin vasta keskittymällä siihen, mitä kykenee tekemään ja tekemällä se paremmin kuin muut.

Toiseksi on tärkeää nähdä, miten toiminnan kannattavuus voidaan saada pysyvästi erinomaiselle tasolle. Keskeistä on löytää tunnusluku, jolla on suurin vaikutus taloudelliseen tulokseen. Eikä pelkästään rahan takia, vaan enemmänkin siksi, että voidaan toteuttaa sitä haluamaansa syvällistä ja merkityksellistä tehtävää.

Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa haluamaansa tavoitetta kohti.

Kolmas tekijä on innostuneisuus. Meidän tulee tehdä vain sellaisia asioita, joista olemme aidosti ja syvästi innostuneita. Silloin voimme olla myös innostuneita siitä, mitä yritys edustaa.

Jokainen yritys tekee omaa matkaansa. Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa haluamaansa tavoitetta kohti. Meillä Vitecissä arvot ovat kohdillaan – ja ohjaamassa meitä oikeaan suuntaan: