Sairaalamaailmasta it-alan osaajaksi
Projektityöstä palvelupäälliköksi siirtyneellä Anne Uusi-Kyynyllä riittää paljon mielenkiintoista opeteltavaa uuden pestin äärellä. ”Onneksi on kollegoita, joilla on roolista osaamista jo pidemmältä ajalta, joten neuvoja saa aina, kun vain kysyy.”
Nina Leppäniemi
Tulin töihin Vitecin asiakastukeen reilut seitsemän vuotta sitten. Perehdytykseni suuntautui alussa työterveysmaailmaan, mutta vahvuusalueet ovat vuosien varrella kasvaneet kattamaan koko lääkäriasematoiminnan. Lisäksi toimin nykyään ACUTEn sairaalatoimintojen asiantuntijana. Sairaalatoiminnot tulivat vastuualueelleni luontevasti, koska olen koulutukseltani sairaanhoitaja-kätilö, ja sairaalamaailma on minulle entuudestaan tuttu.
Terveydenhuoltoalan koulutus on ehdottomasti yksi valttikorteistani.
Vuosien varrella olen tehnyt Vitecillä sovellusasiantuntijan, projektipäällikön ja nyt viimeisimpänä palvelupäällikön vastuulla olevia töitä. Koen, että kaiken perusta on vahva osaaminen ACUTE-tuotteestamme. Lisäksi terveydenhuoltoalan koulutus on ehdottomasti yksi valttikorteistani. Sen avulla on ollut helppo lähestyä asiakkaitamme ja oppia siinä rinnalla it-talon työtä.
Kysyminen syventää yhteisymmärrystä
Taustani takia juuri asiakkaan maailman ymmärtäminen on erityinen vahvuuteni. Monesti asiakkaan voittaa puolelleen jaetulla ymmärryksellä siitä, millaista terveydenhuoltoalan työ on. Sittemmin osaaminen on karttunut konkreettisesti työssä oppien. Tykkään selvittää, lukea asioista ja testata asioita itse. En anna helposti periksi enkä välttämättä tyydy ensimmäiseen vastaukseen esimerkiksi jostakin ACUTEn ominaisuudesta.
Motivaattorina omassa työssäni toimii asiakkaan työn sujuvuuden kehittäminen. Yritän aina löytää mahdollisimman kevyen ja helpon tavan asiakkaalle toteuttaa omaa työtään. Luovien ratkaisujen keksiminen olisi vaikeaa, jos ei tuntisi asiakkaan toimintaympäristöä ja tuotetta läpikotaisin.
On ollut mukava päästä uudistamaan projektimallejamme, ja syksyn kalenteri täyttyykin etänä vedettävistä käyttöönottoprojekteista.
Asiakkaan toimintamallien kehittäminen vaatii silmää ja asioiden kyseenalaistamista sekä paljon kysymyksiä asiakkaalle. Urani alkuvaiheessa pelkäsin kysyä, mutta nykyään tiedostan, että juuri kysyminen on oman työni onnistumisen edellytys. Asiantuntijatyössä sorrutaan usein puhumaan termeillä, joiden merkitys ei ole kaikille selvä. Silti voi käydä niin, ettei kukaan kehtaa kysyä tarkennusta. Olen huomannut, että kun joku rohkenee kysyä lisää, käykin ilmi, että käsite oli kaikille vieras tai sen merkitys epäselvä. Tästä syntyy hyvä keskustelu, joka avaa aihetta kaikin puolin enemmän.
Etäkäytännöt sujuvoittavat työtä
Tämä vuosi siirsi asiat etänä hoidettaviksi. Onneksemme meillä oli kokemusta muun muassa etänä vedettävistä käyttöönottoprojekteista, joten hyppy ei siinä mielessä ollut niin suuri.
En kuitenkaan ole ennen viime kevättä tajunnut, kuinka hyvin etätyöskentely itselleni sopii ja toisaalta sitä, kuinka sujuvaa asiointi voi myös etänä olla. Totta kai etäpalavereita on työssäni aina ollut, mutta jotenkin tämä yhteinen tilanne teki niistä rennompia. Tuntui, että moni oli tyytyväinen hoidellessaan töitä verkkareissaan – ja niin olin minäkin! Pukeutuminen tai työympäristö ei vähennä asiantuntijuutta tai osaamista. Pääasia on, että työt hoituvat.
On ollut mukava päästä uudistamaan projektimallejamme, ja syksyn kalenteri täyttyykin etänä vedettävistä käyttöönottoprojekteista. Etänä toteutettavat koulutukset ja sisällönmäärittelypäivät on pilkottu lähikoulutuspäiviä pienempiin kokonaisuuksiin. Tämä tukee sekä kouluttajan jaksamista että asiakkaan oppimisprosessia.
Kuka: Anne Uusi-Kyyny, palvelupäällikkö.
Mitä tekee: Käyttöönottoprojekteja ja asiakkuussuhteiden hoitoa.
Polku: Vitecillä reilu seitsemän vuotta. Asiakastuen kautta sovellusasiantuntijaksi, sitten projektipäälliköksi ja keväällä 2020 palvelupäälliköksi.
Työssä motivoi: Uuden oppiminen ja oman asiantuntijuuden kasvattaminen. Asiakkaan työn sujuvoittaminen.
Erityistaito: Asiakkaan toimintaympäristön tunteminen.
Motto: Ei kysyvä tieltä eksy.