Rokotusajanvarausjärjestelmä vapauttaa henkilökunnan aikaa

Ajanvarauslupa vahvistaa välittämisen tunnetta perusterveydenhuollossa. Porin perusturvan alueella asiakas saa itse päättää, minne hän menee rokotettavaksi ja milloin. Sen mahdollistaa nopea ja tietoturvallinen rokotusajanvarausjärjestelmä, jonka takana on kolme IT-alan yritystä: Vitec Acute, Movendos ja Festum Software.

Julkisen terveydenhuollon parissa toimitaan rajallisten resurssien parissa. Koronarokotteita ja rokotusaikoja on ollut saatavilla rajoitettu määrä, ja sama tilanne tulee olemaan syksyn influenssarokotteiden kanssa. Porissa käytössä olevan rokotusjärjestelmän robotiikka järjestää rokotusaikoja halukkaille heidän perussairauksiensa ja riskiryhmänsä mukaisessa järjestyksessä, THL:n edellyttämällä tavalla. Automaatio mahdollistaa suurien rokotusjoukkojen käsittelyn.  

Tyytyväisiä kuntalaisia Porissa 

Porin perusturvan kokemukset järjestelmän käytöstä koronarokotuksissa ovat olleet kannustavia, ja rokotuskattavuus on korkealla tasolla.  

– Ajanvarauksen helppous saattaa olla tässä taustalla. Kun asiakas voi itse valita rokotusaikansa, peruutukset jäävät vain muutamaan prosenttiin. Kuntalaiset ovat olleet tyytyväisiä, kun heitä on informoitu ja tarvittaessa muistutettu, eikä aika kulu jonoissa, Porin perusturvan talouspäällikkö Ilkka Manninen kertoo.  

Järjestelmän avulla sairaanhoitopiirit ja kaupungit voivat tehokkaammin ohjata resurssejaan.

Helppokäyttöinen järjestelmäkokonaisuus mahdollistaa rokotusasiakkaan asioinnin verkossa ja tehostaa siten sekä ammattilaisten että kuntalaisten toimintaa. Asiakas pääsee rauhassa tutkimaan itselleen parhaita vaihtoehtoja silloin, kun se hänelle parhaiten sopii.   

– Kaikilla laitteilla toimiva palvelu ohjaa asiakasta oikeaan suuntaan: asiakas saa tiedon, miten toimia ja mitä tapahtuu seuraavaksi, selventää Movendos Oy:n toimitusjohtaja Arto Leppisaari.   

Järjestelmän avulla sairaanhoitopiirit ja kaupungit voivat tehokkaammin ohjata resurssejaan jo ennen varsinaisten rokotusten alkamista.   

– Pallo on potilaalla, ja riittää, että hän ilmoittaa halukkuutensa influenssarokotukseen. ACUTE-potilastietojärjestelmä ilmoittaa tekstiviestillä, kun ajat ovat varattavissa ja muistuttaa omasta varauksesta myöhemmin, kertoo myyntipäällikkö Jyri Mäkinen Vitec Acute Oy:stä.   

Hoitohenkilökunnan aika vapautuu asiakastyöhön 

Aiemmin perusturvan henkilökunnan aikaa kului tuhansiin puheluihin. Rokotusajanvarauksen käyttöönotto vapautti henkilöstöä varsinaisiin rokotuksiin ja muuhun hoitotyöhön.  

– Hoitajat ovat tyytyväisiä helppokäyttöiseen järjestelmään. Arvioimme, että noin 80 % rokotettavista pystyvät asioimaan itsenäisesti käyttäen sähköistä ajanvarausta. Tällöin ne, jotka tarvitsevat enemmän tukea tai tietoa, pääsevät puhelimitse paremmin läpi, kun linjat eivät ole tukossa. Kun sekä asiakas- että henkilökuntakokemus ovat korkealla, viivan alle jää paljon positiivista, kiittelee Manninen.   

Kun sekä asiakas- että henkilökuntakokemus ovat korkealla, viivan alle jää paljon positiivista.

Rokotuskampanjat voidaan suunnitella tarkkaan etukäteen, jolloin ennakointi helpottaa työmäärän tasaamisessa.  

– Kannattaa hyödyntää tätä mahdollisen kolmannen koronarokotuskierroksen osalta. Lisäksi samaa järjestelmää voi tarvittaessa laajentaa muihinkin eri rokotuskäyttötarkoituksiin myöhemmin, lupaa Mäkinen.  

Järjestelmän käyttöönotto on nopeaa. Teknisesti käyttö voidaan aloittaa viikossa, kunhan tarvittavat esivalmistelut on tehty.  

–  Järjestelmä oli meillä pystyssä reilussa kuudessa viikossa aloituspalaverista. Se oli sujuvaa, kun kaikki kokonaisuuden osapuolet olivat sitoutuneita ammattilaisia, Manninen kiteyttää.  

Rokoteajanvaraus on kokonaisuus  

  1. Halukkaat influenssarokotteen ottajat ilmoittautuvat rokotukseen.  
  2. Vitecin ACUTE on A-luokan potilastietojärjestelmä, joka lähettää rokottajan nimissä ajanvarausluvan sekä muistutuksen varatusta ajasta terveydenhuollon määrittelemässä ajankohdassa, yleensä edellisenä päivänä.  
  3. Kuluttaja käyttää Movendoksen ajanvarausjärjestelmää, jossa ajan varaamisen lisäksi on mahdollisuus myös peruuttaa aika.
  4. Festum Softwaren robotiikka tuottaa vastaanottajalistat, joille ennakko- ja kutsuviesti lähetetään rokorusryhmien mukaisessa järjestyksessä. 

Kiinnostuitko?  

Rokotusajanvarausjärjestelmä on rakennettavissa myös sinun organisaatiosi tarpeisiin!  Ota yhteyttä, sovi tunnin etätapaaminen kanssamme, ja suunnitellaan tarpeisiinne sopiva kokonaisuus. Lue lisää: www.rokotusajanvaraus.fi  

Jyri Mäkinen, myyntipäällikkö, Vitec Acute Oy 
040 7797611 
jyri.makinen@vitecsoftware.com