12 syyskuuta 2022

Röntgenhoitajan tausta tukee sovellusasiantuntijan työtä

Heinäkuussa Vitecillä työskentelyn aloittanut Niina Pekkarinen on taustaltaan röntgenhoitaja. Kiinnostus tekniikkaan ja ohjelmistoihin sai hänet hakemaan Vitecillä auennutta sovellusasiantuntijan paikkaa, ja alanvaihto tuntuu oikealta ratkaisulta.

Sovellusasiantuntija Niina Pekkarinen seisoo metsässä näköalatasanteella. Maisemassa pilkottaa järvi metsän keskellä.

Työskennellessään röntgenhoitajana Niina Pekkarinen huomasi olevansa kiinnostuneempi laitteista ja ohjelmistoista kuin itse hoitajan työstä. Hoitotyössäkin oli omat hyvät puolensa, mutta kun hän törmäsi LinkedInissä Vitecin avoimiin työpaikkoihin, alanvaihto alkoi tuntua potentiaaliselta vaihtoehdolta.

Acute ei ollut Niinalle entuudestaan tuttu, mutta muita potilastietojärjestelmiä ja esimerkiksi kuvantamisen järjestelmiä hän oli tottunut käyttämään niin julkisella kuin yksityisellä puolella.

Pidän itsenäisestä työotteesta, ja Vitecillä siihen on annettu mahdollisuus.

– Olen viihtynyt Vitecillä loistavasti! Pidän itsenäisestä työotteesta, ja Vitecillä siihen on annettu mahdollisuus. Asun Riihimäellä, joten teen pitkälti etätöitä, mikä sopii minulle varsin hyvin. Sotepuolella sitä mahdollisuutta ei oikeastaan ollut, Niina kertoo.

Roolin vaihto

Niina on työskennellyt Vitecin Service Deskissä asiakkaiden tukipyyntöihin ja puheluihin vastaten reilun kahden kuukauden ajan. Paljon on vielä uuden opettelua, mutta järjestelmä on tullut pikkuhiljaa tutummaksi ja työt päässeet toden teolla vauhtiin.

Niinan mukaan aiemmasta kokemuksesta sotealalla on sekä hyötyä että haittaa uudessa työssä.

– Olen kokenut pientä identiteettikriisiä, kun en olekaan itse ohjelman loppukäyttäjä, vaan neuvomassa muita. Taustastani on kuitenkin hyötyä, sillä ymmärrän asiakkaan ongelmia paremmin ja osaan samaistua heidän kokemiinsa ongelmiin. Ymmärrän, miksi jokin vaatimattomalta vaikuttava toiminto tai asia on tärkeä juuri tietylle asiakkaalle, Niina kuvailee.

Töiden ohella Niina suorittaa opintoja ylemmässä ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen tutkinto-ohjelmassa. Niinan opintojen painopiste on asiakaslähtöisen kehittämisen puolella ja tulevaisuudessa hän toivookin voivansa hyödyntää opinnoissa karttuvaa osaamista ja ymmärrystä myös Vitecillä työskentelyssä. Opintojen myötä Niinan on myös hahmottunut tarkemmin se, mitä hän haluaa tulevaisuudessa tehdä työkseen.

Työn tauotus on tärkeää jaksamisen kannalta

Niinalle itsensä haastaminen ja uuden oppiminen ovat tärkeä osa työssä viihtymistä. Vitecillä työtehtävät vaihtelevat ja uusien ongelmien ratkominen pitää mielen virkeänä. Myös asiakkaiden kanssa kommunikoiminen on hänelle luontevaa ja mieluisaa, etenkin kun asiakaspalvelu on melko erilaista aiempaan työhön verrattuna.

Niinalle itsensä haastaminen ja uuden oppiminen ovat tärkeä osa työssä viihtymistä.

– Hoitajana annoin asiakkaalle yksiselitteisiä ohjeita, joita hänen tuli noudattaa. Sovellusasiantuntijana asiakas on kaiken työn keskiössä, ja pyrin löytämään aina asiakkaalle parhaan ratkaisun. Se vaatii vuorovaikutustaitoja ja luovuutta!

Vaikka uusi työ onkin vienyt mennessään, Niina haluaa myös keskittyä itsestään huolehtimiseen ja työssäjaksamiseen. Sotealan kiire istuu tiukassa, mutta nykyään hän pyrkii tauottamaan työtä mahdollisuuksien mukaan paremmin.

– Tauot ja pienet happihyppelyt koirien kanssa kesken työpäivän ovat tärkeä osa omasta jaksamisesta huolehtimista. Joskus työ imaisee mennessään niin, ettei tahdo malttaa pitää taukoja, mutta todellisuudessa niiden merkitystä ei saa unohtaa. Työpäivän jälkeen suljen tietokoneen ja keskityn vapaa-aikaani!