09 maaliskuuta 2023

Rakennetaanko metaversumi?

Forbesin listaamissa vuoden 2023 trendeissä mainitaan metaversumi. Metaversumilla viitataan fyysisen todellisuuden digitaaliseen jatkeeseen, eräänlaiseen virtuaaliuniversumiin.

Anita Van Gils hymyilee valkoista taustaa vasten.

Mietin, voiko terveydenhuollossa olla metaversumi ja minkälainen se olisi. Miten virtuaalisuus yhdistetään reaalimaailmaan? Koska olen maalaisjärkinen, ajatuksieni lähtökohtana ovat olemassa olevat asiat.

Kuvittelen tilanteen, jossa olen asiakkaana. Olen flunssan kourissa, ja tarvitsen sairauslomatodistuksen työnantajalleni. Olen jo ollut sallitut kolme päivää kotona pärskimässä. Otan tabletin käteeni ja siirryn virtuaaliseen terveysmaailmaan. Kerron virtuaalihoitajalle, mikä minua vaivaa. Sitä mukaa kun luettelen oireita, avattareni alkaa kummasti näyttää flunssaiselta, punaisella ja vuotavalla nenällä höystettynä. Virtuaalihoitaja toteaa, että tarvitsen lääkäriä. Tekoäly etsii vapaan lääkärin, jolle vastaanotto onnistuisi ensimmäisenä. Sopiva videovastaanotto onnistuu vartin päästä, joten jään hengailemaan terveysmaailmaan. Seurustelen samalla muiden hengailijoiden kanssa pelaamalla Heitä noppaa -peliä.

Lääkärin avatar ilmestyy ruudulleni ja kertoo olevansa nyt vapaa. Klikkaan videovastaanoton auki ja pääsen juttelemaan lääkärin kanssa. Saan tarvittavat reseptit ja sairauslomatodistuksen vielä muutamalle päivälle. Sairauslomatodistus siirtyy työnantajalleni näkyviin Kelan työantajapalveluun samalla kun lääkäri välittää todistuksen Kelaan. Poistun videovastaanotolta, ja siirryn terveysmaailman apteekkiin. Apteekin vihreäkorvainen farmaseutti kertoo ohjeet lääkkeiden ottamiseen. Suljen terveysmaailman ja jään odottamaan pikakuljetuksella kotiin saapuvia lääkkeitä.

Mitä jos kaikki Suomen terveydenhuollon palveluntuottajat, ammattilaiset ja apteekit olisivat yhdistettynä toisiinsa kuten terveysmaailmassa? Asiakas asioisi siellä, missä on vapaata kapasiteettia – paikassa, joka on saavutettavissa. Asiakas omistaisi itse potilastietonsa, eikä pohdintaa siitä, kenen rekisterinpitoon asiat kuuluvat, tarvittaisi. Tietoja voi käyttää aina se, joka asiakkaan asiaa hoitaa. Tiedot näkyisivät kansallisen tietovaraston kautta toimijalta toiselle, eikä kahdenvälisiä liittymiä enää tarvittaisi.

Milloin meillä on mahdollisuus ajatella asioita uusiksi? Kuka uskaltaa ehdottaa ja toteuttaa lainsäädäntöön sellaisia muutoksia, joilla teennäisiä rajoja puretaan?

Anita van Gils