Paras myyntityö on ostamisen helpottaminen

Kuluttajamaailmassa ostamisesta tehdään aina vain helpompaa. Tovi vielä menee, ennen kuin ACUTE on yhtä helppo ostaa ja ottaa käyttöön kuin vaikkapa Netflix, mutta myyntitiimin näkökulmasta kehityssuunta on kuitenkin selvillä.

Nina Leppäniemi

Vuosi sitten kynäilin artikkelissani seuraavasti: ”Toivon, että pystyisimme keskittymään selkeämmin laadukkaan potilastietojärjestelmän tuottamiseen sitä tarvitseville ammattilaisille. Samaan aikaan haluan tehdä järjestelmän hankkimisen helpoksi ja yksinkertaiseksi.”

Tartun edelleen ostamisen helpottamiseen myymisen sijaan. Käytännön arki on hyvä esimerkki, sillä kuluttajamaailmassa ostaminen on tehty monin paikoin hyvin helpoksi. Koen, että minulla riittää tulevina vuosina haastetta ja isosti työsarkaa tehdä se sama ostamisen helppous ACUTElle ja sen lisäpalveluille. B to B maailma, saati SOTE-sektori, ei ole siihen missään nimessä valmis, mutta työ sitä kohti on aloitettava viimeistään nyt.

Hidasta mutta kannattavaa

Vaikka liputankin helpon ostamisen puolesta, pidän edelleen arvossa ihmisten kohtaamista. Potentiaalisilla asiakkaillamme on hankintoja ohjaavia säädöksiä ja hankintarajoja, jotka tekevät ostamisesta monimutkaista, jopa vaikeaa. ACUTE-tyylisten spesiaalijärjestelmähankintojen hankintarajaa pitäisi esimerkiksi nostaa, jotta asiakkaat saisivat tehtyä sellaisen hankinnan, kun he tarvitsevat – ei sellaista, joka on oikein ostettu. Samaan aikaan markkinoille tulee jatkuvasti toimijoita, jotka haluavat ostaa helposti ja silloin, kun heille sopii. Tämä pitää mahdollistaa entistä nykyaikaisemmilla ratkaisuilla ja sillä tavalla, että ollaan saatavilla.

Vaikka liputankin helpon ostamisen puolesta, pidän edelleen arvossa ihmisten kohtaamista.

Ajatuksen tasolla se on hyvin yksinkertaista. Tehdään uudet nettisivut, markkinoidaan, tuotteistetaan, hinnoitellaan asiat yksinkertaisesti ja niin edelleen. Mutta kun se ei ole. Pitää antaa arvoa ja kunnioittaa myös toimialan ja yritysten historiaa. Näitä tarkastelemalla voin todeta, että tovi vielä menee, ennen kuin ACUTE on yhtä helppo ostaa ja ottaa käyttöön kuin vaikkapa Netflix. Myyntitiimin näkökulmasta ja puolesta vien kuitenkin tätä asiaa eteenpäin vuonna 2020. Työn tuskallinen hitaus ei haittaa, koska janoan näyttää, että työ kannattaa ja siihen suuntaan pitää ajaa.

Tiedostan, että käytäntöön viemisessä tarvitaan aikaa ja rahaa. Uskon siihen, että kun ollaan hyvin saatavilla ja tehdään töitä ostamisen helpottamisen eteen, niin asiakkaat kyllä löytävät meidät. Ja nimenomaan näin päin.

Ympärillä hyviä työkavereita ja kumppaneita

Työelämässä tarvitaan vieläkin enemmän yhteistyötä eikä yksin tekemistä. Minulla on henkilökohtaisesti taipumus hakeutua yhteistyöhön eri sidosryhmien ja ihmisten kanssa. Joskus se luonnollisesti tarkoittaa omalle työpöydälle ruuhkaa. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että se ehdottomasti antaa enemmän kuin ottaa. Yritän aina oppia jotain muilta ihmisiltä ja on ihan ok ottaa mallia muiden hyvistä toimintatavoista. Onneksi yhteistyömahdollisuudet on meillä Vitecillä ymmärretty vahvuudeksi.

Yhteistyötä pitää tehdä yrityksen sisällä, yhteistyöyritysten ja ennen kaikkea asiakkaiden kanssa. Voin tosi hyvällä mielellä todeta näin vuoden alkuun, että asiakasyhteistyössä on Vitecillä menty oikeaan suuntaan viimeisen vuoden aikana. On kuunneltu ja keskusteltu. Se vie myös myyntiä enemmän asiakaslähtöiseen ajatteluun ja ennen kaikkea asiakaslähtöisiin ratkaisuihin.

 

Kuka: Jyri Mäkinen, myyntipäällikkö.

Mitä tekee: Vastaa myynti- ja asiakkuustiimeistä sekä myynnin kehittämisestä.

Polku: 11 vuotta Vitecillä. Asiakastuesta projekteihin, sieltä myyntiin ja esimiestehtäviin.

Työssä motivoi: Asiakkaiden auttaminen sekä ratkaisuhakuiset myyntikeskustelut ja -tapaamiset. Onnistunut kauppa asiakkaan ja Vitecin näkökulmasta sekä näkymä pidemmästä yhteistyöstä.

Erityistaito: Asiakasymmärrys, luottamuksen rakentaminen, ratkaisumyynti.

Motto: Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran.