10 toukokuuta 2023

Lappican tietohallintokoordinaattori: ”Henkilöstön ei tarvitse palvella järjestelmää, järjestelmä palvelee henkilöstöä”

Työterveys Lappica Oy otti käyttöönsä Vitec Acuten potilastietojärjestelmän. Asiakkaita voidaan palvella nyt entistä tehokkaammin.

Parrakas Petteri hymyilee vaaleaa taustaa vasten.

Terveen työn ja Lapin puolesta ahkeroivan Työterveys Lappica Oy:n asiakkaisiin kuuluu laaja kattaus niin julkisen puolen asiakkaita kuin yksityisyrityksiäkin. Potilasrekisterissä henkilöitä on noin 20 000, ja lappilaisena erikoisuutena asiakaskuntaan kuuluu paljon poronhoitajia.

Kun noin vuosi sitten kävi ilmi, että vanha potilastietojärjestelmä on tullut tiensä päähän, on yrityksen ICT-palveluista vastaavan tietohallintokoordinaattori Petteri Heikin kalenterissa ollut tunkua.

– Ison järjestelmän vaihtoprosessi ei ole koskaan helppo, joten työmäärä on ollut valtava. Sisäinen suunnittelutyö starttasi hankintapäätöksestä, ja sen jälkeen käynnistimme yhteisen projektin Vitec Acuten kanssa, hän toteaa.

Acute pystyi taklaamaan asetetut vaatimukset parhaiten.

Heikki on iloinen siitä, että kilpailutuksen hintapainotuksesta huolimatta Lappica sai ”kaupan päälle paljon laatua”. Acute pystyi taklaamaan asetetut vaatimukset parhaiten, ja järjestelmän modernius sekä palvelun laajennettavuus nostivat pisteitä.

Modernius näkyy laskun loppusummassa

Lappicassa työskentelee tällä hetkellä reilut 70 henkeä kuudessa toimipisteessä. Heikin mielestä uuden järjestelmän avulla Lappica pystyy tuottamaan laadukkaampaa, kustannustehokkaampaa ja vaikuttavampaa palvelua.

– Saimme ajanvarauksen tälle vuosituhannelle. Ennen lähes kaikki varasivat ajan puhelimitse – nyt moni käyttää nettiajanvarausta, mikä vapauttaa työterveyshoitajamme tuottavampaan työhön.

Myös paperinpyörityksen suhteen tehtiin iso loikka, kun esimerkiksi sairauslomatodistukset saadaan nyt sähköisesti suoraan OmaKantaan ja Kelaan. Järjestelmässä näkyvät ne laboratoriokokeet, jotka kuuluvat potilaan palvelusopimukseen, eikä lääkärin tarvitse kaivaa tätä tietoa. Acuteen liitetyt palvelut, kuten etävastaanotot ja puheentunnistus, jouhevoittavat työtä.

– Asiakkaille moderni ja käyttäjäystävällinen järjestelmä näkyy laskun loppusummassa. Pystymme työskentelemään kustannustehokkaammin, kun henkilöstön ei tarvitse palvella järjestelmää, vaan järjestelmä palvelee henkilöstöä.

Yhteistyö ei lopu projektin päättyessä

Heikki kuvailee yhteydenpitoa Vitec Acuten kanssa kiivaimmassa projektin vaiheessa hyvin runsaaksi. Hän on kokenut yhteistyön olevan välitöntä ja avun ammattimaista. Hän kiitteleekin koko yhteisprojektin porukkaa yhteistyöstä.

Vitec Acute kuuntelee asiakasta.

Yritykset tekevät edelleen töitä sen eteen, että potilasjärjestelmä on asiakkaalle paras mahdollinen.

– Vitec Acute kuuntelee asiakasta, yritys on jo alkanut työstää joitakin kehitysehdotuksiamme. Tärkeimpänä pidän, ettei yhteydenpitomme lopu projektin loppumisen jälkeen, vaan jatkuu saumattomana, hän kokoaa.