15 helmikuuta 2023

Lähellä henkilöstöä – integroidun työterveyden puolesta

Harjavalta-konserniin kuuluvassa Puustelli Group Oy:ssä on hoidettu henkilöstön terveyttä pitkään talon sisältä käsin. Integroitu työterveys on nykyään harvinaisempaa, mutta sen positiiviset puolet saavat yritykset pitämään siitä kiinni.

Miespuolinen lääkäri seisoo pöydän vieressä ja naispuolinen hoitaja näppäilee tietokonetta.

Työterveyslääkäri Mika Virtala on tuottanut lääkäripalveluita Puustellille jo vuodesta 1999. Puustellin yksityinen työterveysasema toimii nykyään henkilöstöön kuuluvan työterveyshoitajan, kahden palveluja tuottavan lääkärin ja työfysioterapeutin toimesta. Lisäksi heidän tukenaan on erilaisia sote-alan yhteistyökumppaneita. 

– Asema on alkujaan perustettu paikallisten teollisuusyritysten toimesta terveyskeskuksesta ostettujen palveluiden avulla. Työterveyttä on kehitetty yrityksen sisältä käsin, ihmisiä kuunnellen ja terveydenhuollon sääntöjä noudattaen, kertoo Virtala.   

Yrityksen sisällä toimiva työterveys luo mahdollisuuden oman hoitajan ja lääkärin malliin, joka ei aina toteudu ulkoa ostettujen palveluiden kanssa. 

– Tunnemme asiakkaamme eli Puustellin henkilöstön jo hyvin. Yhteydenpito on helppoa niin johdon kuin henkilöstön suuntaan ja yhteistyö on jatkuvaa. Lisäksi henkilökunnalla on matala kynnys tulla käymään, mainitsee työterveyshoitaja Maarit Vehmaskangas. 

– Meille ei välttämättä tarvitse kertoa suvun terveyshistoriaa tai taustoja, sillä tunnemme työntekijät jo niin hyvin. Tämä malli edesauttaa parempaa hoitoa, mikä näkyy muun muassa pitkissä työurissa, toteaa Virtala. 

Omiin tarpeisiin sopiva järjestelmä 

Vuonna 2021 Puustelli Group siirtyi käyttämään omaa potilastietojärjestelmää ja valinta osui Acuteen. Vehmaskankaan ja Virtalan vakuutti Acuten asiantunteva esittely. 

– He vastasivat kysymyksiin, joita emme osanneet itse esittää. Tästä tuli olo, että saamme tarvittavan tuen ja neuvot järjestelmän käyttöönottoon, iloitsee Virtala.  

Pienelle yksityiselle toimijalle järjestelmän käyttöönotto ei ole pieni projekti, mutta Vehmaskangas koki saaneensa riittävästi apua. 

– Potilastietojärjestelmän haltuunotto oli opettavaista. Oman työn ohella toteutettu projekti ilman IT-alan kokemusta ei tietenkään ole yksinkertainen, mutta Acuten tuki oli vertaansa vailla. Projekti sujui aikataulun mukaisesti meidän toiveitamme kuunnellen. 

– Nyt meillä on juuri meitä varten rakennettu järjestelmä, jonka käyttövarmuus on hyvä. Uusia haasteita ja muutoksia tulee tällä alalla tulevaisuudessakin, mutta Acuten kanssa asiat hoituvat, lisää Virtala.  

Harjavalta-konserni on suomalainen perheyhtiö, johon kuuluvat Puustelli Group Oy, Kastelli Group Oy sekä Lapti Group Oy. Puustelli Group Oy:n tehtaalla työskentelee noin 300 henkilöä.