Koronatodistus saatavilla suoraan ACUTEsta

Tiukka kuuden viikon työrupeama kesällä tuotti tuloksena Euroopan Unionin vaatiman digitaalisen COVID-19-tautiin liittyvän koronatodistuksen, joka on nyt kaikkien ACUTEn käyttäjien saatavilla.

Kaisu Aarno-Kaisti

Toukokuussa Euroopan parlamentti ja neuvosto sopivat Euroopan Unionin yhteisestä digitaalisesta COVID-19-todistuksesta, ja päätös astui voimaan heinäkuun alussa. Liukuma-aikaa oli elokuun puoliväliin asti, eli kuuden viikon sisällä asetuksen voimaantulosta Suomessakin oli oltava valmius koronatodistukseen. 

Toiminnallisuus rakennettiin nopealla tahdilla laadusta tinkimättä.

Päätöksen tultua Kelan kantapalvelut antoivat määrittelyt, ja ACUTEen alettiin heti tehdä tarvittavia ohjelmamuutoksia. Jo muutamassa viikossa työ oli saatu valmiiksi, ja ohjelma annettiin testiin Kelan kantapalveluihin. Hyväksyntä tuli nopeasti, jonka jälkeen ohjelmapäivitykset viimeisteltiin asiakkaille, ja kokonaisuus saatiin valmiiksi määräajan sisällä.  

– Toiminnallisuus rakennettiin nopealla tahdilla laadusta tinkimättä. Kaikki meni putkeen ja olemme erittäin tyytyväisiä, tuote- ja palvelukehittäjä Anita van Gils iloitsee.  

Todistus käytössä kaikilla ACUTEn asiakkailla 

Suomalaisille koronatodistus tallentuu aina automaattisesti Kelan Omakantapalveluun, mutta sen lisäksi ACUTEn käyttäjät saavat tulostettua todistuksen asiakkailleen myös suoraan ACUTEsta. Todistus on kaikilla Vitecin asiakkailla käytössä heti ilman erillisiä toimenpiteitä.  

– ACUTEn käyttäjät tarvitsevat uutta todistustoiminnallisuutta silloin, kun joku heidän asiakkaistaan pyytää saada todistuksen paperilla, eli jos asiakkaalla ei itsellään ole mahdollisuutta päästä Omakantaan tai hänellä ei ole tulostinta, Anita selventää.  

ACUTEn käyttäjät saavat tulostettua koronatodistuksen asiakkailleen suoraan ACUTEsta.

Tällä hetkellä todistuksen pystyy tulostamaan vain henkilöille, joilla on suomalainen, virallinen henkilötunnus. Seuraavaksi todistusominaisuuteen päivitetään lisäosa, jonka avulla todistus pystytään tuottamaan myös väliaikaisille henkilötunnuksille. 

Todiste rokotuksesta, taudista tai testistä 

Euroopan Unionin virallisella koronatodistuksella voi todistaa saaneensa rokotteen, sairastaneensa COVID-19-taudin viimeisen kuuden kuukauden aikana tai saaneensa negatiivisen laboratoriotutkimustuloksen taudista. Toistaiseksi todistusta voidaan käyttää EU:n sisällä matkustettaessa. Suomessa on vielä selvityksen alla, tullaanko todistusta hyödyntämään lisäksi esimerkiksi konserteissa tai muissa massatapahtumissa. 

Koronatodistus on ACUTEn kautta saatavana sekä digitaalisena että paperiversiona. Todistuksessa on QR-koodi, nimi- ja syntymäaikatiedot sekä koronatiedot. ACUTEn kautta saatava todistus on virallinen EU-maissa hyväksyttävä todistus.