18 tammikuuta 2022

Kohti terveydenhuollon versiota 3.0

Parhaillaan käynnissä ovat aluevaalit, jossa valitsemme päätöksentekijät toteuttamaan sote-uudistuksen tavoitteita.

Anita Van Gils hymyilee valkoista taustaa vasten.

Anita van Gils

Itse mietin, miten tähänkin asti rulettia pyörittäneet ihmiset ja puolueet yhtäkkiä saavat homman pyörimään. Varsinkin, kun poliittiset päättäjät ovat rakentaneet lainsäädännön, joka määrittelee, miten asioita voi ja on lupa hoitaa. 

Kun seuraa puolueiden tavoitteita, halutaan lisää työntekijöitä sekä enemmän palkkaa, ja samaan aikaan kaikki palvelut on säilytettävä. Kaikkihan me tiedämme, ettei se ole mahdollista toteuttaa samalla rahalla. Ainakin oman tilipussini kautta asia realisoituu joka kuukausi. Tosin uudistuksen tavoitteena ei olekaan kustannusten säästäminen, vaan ainoastaan niiden kasvun hillitseminen. 

Toivon, että päättäjät katsoisivat rohkeasti eteenpäin ja miettisivät, miten saatavuutta ja palvelujen sujuvuutta parannetaan ilman lisäkustannusten syntymistä.  

Meillä on valtakunnassa hienoja esimerkkejä kokeiluista, joilla palveluita ja hoitoon pääsyä on saatu parannettua. Samalla henkilöstön työtyytyväisyys ja asiakastyytyväisyys ovat parantuneet. Esimerkiksi yhteistyö leikkaavan sairaalan ja työterveyshuollon välillä sai aikaan hienoja asioita: työntekijä kuntoutui entistä aikaisemmin työkykyiseksi ja julkisen terveydenhuollon resursseja kului vähemmän. 

Pääsisimmekö kohti terveydenhuollon 3.0-versiota ottamalla käyttöön kokeiluissa todettuja hyviä käytäntöjä – niitä hienoja pilotteja, jotka ovat hautautuneet arjen työn alle tai jääneet uuden kokeilun jalkoihin? 

Työkuormaa voitaisiin tasata palveluketjujen avulla, jotka toimivat ennakkoluulottomasti yli julkisten ja yksityisten terveydenhuollon rajojen. Meillä Vitecillä onkin tavoitteena helpottaa tietojen siirtymistä palveluntuottajien välillä terveydenhuollossa ja siten omalta osaltamme mahdollistaa toimiva yhteistyö. ACUTE-yhteisö rakentuu pikkuhiljaa tulevien vuosien aikana. 

 

Kirjoittaja on 20 vuotta seurannut terveydenhuollon kehittymistä potilastietojärjestelmätoimittajan näkökulmasta.