Järjestelmän käyttöönotto ja integraatiot onnistuvat myös etänä

Kelan muuttuneet korvausperustevaatimukset olivat sinetöivä päätös Posion kunnan työterveyshuollolle vaihtaa asiakastietojärjestelmän toimittaja. Yhteistyö Vitecin kanssa on sujunut sutjakkaasti myös verkossa.

Nina Leppäniemi

ACUTE-järjestelmän käyttöönotto Posion kunnan työterveyshuollossa on saanut myönteisen vastaanoton.

– Järjestelmästä huomaa, että se on kehitetty nimenomaan työterveyshuollon tarpeisiin. Se huomioi toiminnan erityispiirteet sekä ohjaa toimintaa ja laskutusta, kertoo Posion kunnan hyvinvointipalvelujen palvelujohtaja Marjo Paloniemi.

ACUTE-järjestelmä otettiin Posion kunnan työterveyshuollossa käyttöön tammikuun 2020 alussa. Tarve vaihtaa asiakastietojärjestelmä uuteen tuli ajankohtaiseksi viime vuoden syksynä, kun Kela päivitti ohjeistuksiaan korvausperusteiden hakemisen osalta.

”ACUTEn myötä saamme uudenlaisia työterveyden indikaattoreita työterveystoiminnan kohdentamiseksi."

– Päivitykset aiemmin käytössämme olleeseen järjestelmään loppuivat. Näin ollen tarvitsimme uuden järjestelmän, johon myös nämä uudet korvaushakemuslomakkeet päivittyivät. Palveluntuottajien kilpailutuksen aikana Vitecin kattavat referenssit työterveystoimijoissa vakuuttivat meidät, Paloniemi toteaa.

Käyttöönottokoulutukset verkossa

Yhteistyö aloitettiin viipymättä, ja projekti on edennyt vauhdikkaasti. Yhteistyön aloituspalaveri pidettiin lokakuussa, järjestelmän käyttökoulutukset marras–joulukuussa. Pitkän välimatkan vuoksi lähikoulutusta oli vain kahden päivän ajan. Tämän jälkeen koulutukset jatkuivat verkon välityksellä etäkoulutuksina.

– Koulutukset olivat logistisesti kaikista fiksuinta hoitaa etätoteutuksina. Asiakkaan osaavat pääkäyttäjät ja organisaation suhteellisen pieni koko tekivät etäyhteistyöstä sujuvaa, projektipäällikkö Anne Uusi-Kyyny Viteciltä kertoo.

Järjestelmän käyttöönoton jälkeen taloushallinnon integraatio saatiin valmiiksi helmikuussa. Nyt projekti etenee laboratoriointegraation parissa. Tätä vaihetta seuraavat vielä sekä kuvantamisen liittymä että lähetepalaute Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle ja Kuusamon aluesairaalaan.

ACUTE tukee tiedolla johtamista

Paloniemen mukaan yksi merkittävimpiä positiivisia uudistuksia järjestelmän vaihtumisessa oli ACUTEn kautta saatavat raportit.

– Nykyään puhutaan paljon tiedolla johtamisesta. Tähän emme ole aiemmin työterveyden saralla juuri pystyneet, sillä tietomme ovat peilautuneet kunnan omasta järjestelmästä saataviin sairauspoissaolotietoihin. Uskon, että ACUTEn myötä saamme uudenlaisia työterveyden indikaattoreita työterveystoiminnan kohdentamiseksi.