Intohimoinen koodari uskoo tekoälyyn

Vitecin järjestelmäasiantuntija Jouni Savolainen on intohimoinen koodari, joka tekee monipuolista ohjelmointityötä vikatilanteita selvittäen ja erilaisia ympäristöjä päivittäen. Jounin vahvuus on tietoturvassa, ja hän uskoo tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksiin tulevaisuudessa.

Kaisu Aarno-Kaisti

Olen koulutukseltani datanomi, jonka lisäksi olen vapaa-ajallani kerryttänyt lisää ohjelmoinnin tietotaitoa erinäisten kurssien ja omien ohjelmointiprojektien myötä toteuttaen erilaisia työkaluja ja softaa. Tällä hetkellä teen tiedostojen automaattista varmuuskopiointia suorittavaa ohjelmaa. Lisäksi olen itsenäisesti opiskellut tietoturvasta ja tietoverkoista. Voisin jopa sanoa koodin tuottamisen olevan intohimoni.

Määrätietoinen tiimipelaaja

Työtehtäviini kuuluu alustan ylläpitoa, automatisointityötä, palvelinympäristön tietoturvaan liittyviä tehtäviä sekä vikatilanteiden selvitystä ja asiakasympäristön päivitystyötä. Työssäni kohtaan päivittäin haasteita, joita tulee ratkaista rauhallisesti ja määrätietoisesti, sillä hosumalla saattaa aiheuttaa vain enemmän vahinkoa.

Mikäli kommunikaatio työkavereiden tai asiakkaiden kanssa ei suju, osaaminen voi mennä hukkaan.

Tiimipelaaminen ja kommunikaatiotaidot ovat tässä ammatissa hyvin tärkeässä roolissa. Mikäli kommunikaatio työkavereiden tai asiakkaiden kanssa ei suju, osaaminen voi mennä hukkaan. Tärkein taito on mielestäni kuitenkin kokonaisuuksien hallinta. Koko systeemi tulee ottaa huomioon isona ketjuna, jossa yhden asian päivittäminen voi vaikuttaa moneen muuhun koodiriviin, jopa jotain rikkoen.

Tekoälyllinen tulevaisuus

Vahvuuteni liittyy ohjelmointiin ja skriptaamiseen sekä tietoturvaan ja ongelmanratkaisukykyyn. Ohjelmointikokemukseni myötä olen pystynyt automatisoimaan monia toimintoja ja näin merkittävästi vähentämään käsin tehtävää työtä. Pystyn selvittämään itsenäisesti, mistä asiakkaiden ilmoittamat virheet johtuvat, mikä auttaa vähentämään selvitystyöhön käytettyä aikaa tuotekehityksen puolella.

Ohjelmointikokemukseni myötä olen pystynyt automatisoimaan monia toimintoja ja näin merkittävästi vähentämään käsin tehtävää työtä.

Tekoälyn kehittyminen koodarin apuvälineeksi on tulevaisuuden mahdollisuus. Olen tutustunut esimerkiksi GTP-3 algoritmiin, joka osaa kirjoittaa kuvauksen perusteella toimivan ohjelman. Tämänlaisten algoritmien hyödyntämisellä koodarin työtä pystytään tulevaisuudessa helpottamaan merkittävästi. Esimerkiksi ACUTEen liittyvää koodia voitaisiin antaa luettavaksi tekoälylle, joka osaisi antaa vinkkejä koodin nopeuttamiseksi ja yhdenmukaistamiseksi. Koodaustapoja on nimittäin yhtä monta kuin on koodareitakin, mikä voi välillä aiheuttaa ongelmia koodin lukemiselle. Tekoäly osaisi tarkistaa koodista myös tietoturva-aukkoihin liittyvät ongelmat ihmistä huomattavasti nopeammin ja tarkemmin.

Kuka: Jouni Savolainen, järjestelmäasiantuntija
Mitä tekee: Ylläpitää alustaa ja automatisoi toimintoja, hoitaa palvelinympäristön tietoturvaan, vikatilanteiden selvittämiseen ja asiakasympäristön päivittämiseen liittyviä tehtäviä.
Polku: Aloittanut Vitecillä vuonna 2018.
Työssä motivoi: Vaihtelevat työtehtävät ja onnistumiset
Erityistaito: Skriptaus ja ongelmanratkaisutaito
Motto: Jos se ei ole rikki, älä riko sitä.