FinnHELP tarjoaa apua auttajille – Vitec mukana tukemassa
Koronakevät näkyi ja tuntui hoitoalalla ja moni alan ammattilainen kuormittui kovan paineen alla. FinnHELP tarjoaa keskusteluapua terveydenhuollon ammattilaisille koronakriisin aikana. Toiminnan mahdollistavat useat yhteistyökumppanit ja myös Vitec on mukana tukemassa uutta palvelua!
Tytti Wallenius
Keväällä Suomeen rantautunut koronaepidemia on koskettanut lähes kaikkia suomalaisia tavalla tai toisella. Myös julkinen terveydenhuolto joutui keväällä koetukselle ja moni jo ennestään vaativaa työtä tekevä alkoi väsyä. Sairaanhoitajaliiton laatima kysely osoitti alan työntekijöiden olevan huolissaan omasta ja muiden jaksamisesta.
Saman väsymyksen ja huolen aisti akuuttilääketieteeseen erikoistuva lääkäri Eeva Tuunainen. Hänet tunnetaan akuuttihoidon parissa työskentelevien ammattilaisten järjestöstä, Finn’EM ry:stä, jota hän oli perustamassa vuonna 2017. Tuunainen halusi helpottaa koronan kanssa työkseen kamppailevien arkea.
– Syntyi ajatus nopeasti järjestettävästä kriisiavusta, jota tarjottaisiin kaikille hoitoalalla oleville. Lähestyin Finn’EM ry:n puheenjohtajana jo olemassa olevia yhteistyökumppaneitamme ja projekti saatiin nopeasti käyntiin, Tuunainen kuvailee.
Tukea tarvittiin niin taloudellisesti kuin tieto-taidollisesti. Osaajat Tuunainen löysi sosiaalisesta mediasta ja olemassa olevista verkostoistaan. Uusi FinnHELP-palvelu pistettiin pystyyn kuukaudessa. Niin palvelun rakennusvaiheessa kuin auttajien rekrytoinnissa Tuunasta auttoi Finn’EM ry:n kouluttajanakin toiminut psykoterapeutti Sari Ridell.
– Sari auttoi hahmottamaan, millaista apua kentällä oikeastaan tarvitaan ja millaista apua voimme tarjota.
Koronan toiseen aaltoon varauduttu
Kesällä koronatilanne rauhoittui ja pandemian aiheuttama taakka alkoi keventyä. FinnHELP jatkaa kuitenkin toimintaansa ja syksyn mahdolliseen toiseen aaltoon on varauduttu.
– Kevääseen verrattuna tilanne on hyvä, sillä olemme valmiina toimintaan. Ringissämme on nyt 11 ammattiauttajaa psykoterapeuteista muihin keskusteluavun ammattilaisiin ja rekrytoimme tarpeen niin vaatiessa lisää auttajia, Tuunainen kertoo.
Kesän aikana FinnHELP-palvelu sai uuden ajanvarausjärjestelmän. Keskusteluapua kaipaava terveydenhuollon ammattilainen valitsee, millaisten asioiden kanssa hän erityisesti kaipaa tukea ja järjestelmä avaa tarpeeseen sopivan auttajan varauskalenterin.
– Ajanvarausjärjestelmä on hieno esimerkki yhteistyökumppaneidemme tarjoamasta tuesta. Järjestelmän koodasi henkilö, jonka saimme kesäksi lainaan Accenturelta.
Yhteistyökumppaneiden tuki ollut elintärkeää
Kun Eeva Tuunainen alkoi etsiä projektin mahdollistajia, vastaanotto oli positiivinen. Moni taho oli valmis auttamaan nopeasti, usein riitti yksi puhelinsoitto. Tuunainen kävi systemaattisesti läpi potentiaalisia tukijoita eri kanavissa, alan julkaisuista sosiaaliseen mediaan. Mukaan lähti myös VITEC ACUTE, jonka toimitusjohtajaan Tuunainen oli suoraan yhteydessä.
– Janne Vainio innostui asiasta heti. Ilman yhteistyökumppaneidemme tukea FinnHELP-palvelua ei voitaisi tarjota, Tuunainen kiittelee.
Tuunaisen mukaan Finn’EM ry on koko ajan pyrkinyt toiminnassaan avoimuuteen. Avoimuus on rakentanut luottamusta, joka on yksi FinnHELP-palvelun mahdollistava tekijä.
– Jos meillä ei olisi jo tuhansia seuraajia sosiaalisessa mediassa, tarjoamamme kriisiapu olisi ehkä jäänyt huomaamatta. Palvelun pariin on helpompi löytää, kun on jo valmiiksi laaja seuraajakunta, Tuunainen toteaa.
FinnHELP-palveluun voi tutustua tarkemmin osoitteessa https://finnhelp.fi/. FinnHELP tarjoaa maksutonta ja lyhytkestoista keskusteluapua, joka on asiakkaan omia voimavaroja ja valintoja arvostavaa ja kunnioittavaa.