Avoin rajanpinta mahdollistaa asiakaslähtöisyyden

Fysioterapian ja kuntoutuksen palveluita tuottavalla Auronilla on digitalisoitu viime aikoina useita eri toimintoja. Verkostomaisesti toimivan yrityksen digitalisaatio ei olisi ollut mahdollista ilman Acute-potilastietojärjestelmän joustavuutta ja avoimia rajapintoja.

Auronilla on 15 omaa toimipistettä ja lisäksi kattava partneriverkosto, johon kuuluu kaikkiaan 170 yritystä. Acute-potilastietojärjestelmä on käytössä Auronilla itsellään ja useilla partneriyrityksillä, mutta joillakin heistä on käytössään muita potilastietojärjestelmiä. Se ei kuitenkaan menoa haittaa, sillä avoin rajapinta mahdollistaa palveluiden ja toimintojen kehittämisen eri järjestelmien välillä.

– Olemme järjestelmällisesti digitalisoineet toimintoja myös pienemmissä partneriyrityksissämme. Maailma muuttuu, ja myös se muuttuu, kuinka ihmiset palveluiden äärelle löytävät. On hienoa, että olemme pystyneet keskittämään tietojärjestelmiä toimittajista riippumatta. Tästä hyötyvät partneriyrittäjien lisäksi ennen kaikkea asiakkaat, kertoo Auronin Chief Digital Officer Ilkka Pirttimaa.

Mitä kaikkea voi digitalisoida?

Auronilla kaikkia toimintoja on kehitetty yhä asiakaskeskeisemmiksi. Myös verkkosisältöjä toteutetaan asiakkaan tarve edellä. Yhtiön pyrkimyksenä on kansankielistää fysioterapiaa, jotta palvelut löytyvät helpommin, kun asiakas kirjoittaa hakusanaksi vaivansa.

– Tuotamme erilaisia asiakkaita hyödyttäviä sisältöjä. Fysioterapia on palveluna melko tuntematon suomalaisille. Jopa 90 % suomalaisista ei ole koskaan käyttänyt fysioterapiapalveluja. Silti fysioterapia on ratkaisu moneen sellaiseen vaivaan, joita lähes kaikki meistä joskus kohtaavat, kuten huimaukseen, erilaisiin kiputiloihin sekä niska-, selkä- ja hartiavaivoihin, Pirttimaa sanoo.

Kaikkia toimintoja on kehitetty yhä asiakaskeskeisemmiksi. Myös verkkosisältöjä tehdään asiakkaan tarve edellä.

– Palvelun hakeminen ja ostaminen käyvät yhtä helposti kuin verkkokaupassa asiointi. Lopputuloksena asiakas klikkaa ajanvaraus-nappia. Potilastietojärjestelmiin integroitu ajanvarausjärjestelmämme näyttää vapaat ajat valitusta toimipisteestä. Ei tämä onnistuisi ilman avointa rajapintaa, hän kiteyttää.

Harjoitteet ovat merkittävässä roolissa fysioterapiassa. Auronilla onkin päädytty tuottamaan erilaisia harjoitevideoita ja kuvia harjoittelun tueksi.

– Harjoitekirjastoamme täydennetään liki viikoittain. Tällä hetkellä meillä on noin 600 harjoitetta, joista videot, kuvat ja kuvaustekstit ovat harjoitekirjastossa. On iso juttu, että pystymme tarjoamaan asiakkaillemme tuen harjoitteisiin omasta kirjastostamme.

Asiakkaat tunnetaan syvällisemmin

Reaaliaikaisuus on kaiken ydin, Auronilla ajatellaan. Avoin rajapinta kannustaa kehittämään myös omia digitaalisia palveluita.

Avoin rajapinta kannustaa kehittämään omia digitaalisia palveluita ja parantamaan asiakaskokemusta.

– Olemme kehittäneet eräänlaisen liikennevalojärjestelmän, joka käyttää hyödykseen ajanvarauksesta saamaansa dataa. Näin automaatiolla pidetään huoli siitä, että ajanvarausjärjestelmässä on oikeat tuotteet, oikeaan aikaan ja oikealla hinnalla. Samaa dataa voidaan hyödyntää myös markkinoinnin automaatiossa, Pirttimaa sanoo.

Tärkeimmäksi palvelujen digitalisoinnin tuomaksi hyödyksi hän mainitsee sen, että nyt asiakkaat tunnetaan paremmin.

– Acuten kautta saadaan diagnoosi. Kirjaston kautta tiedetään, mitä harjoitteita hän teki, mitä palautetta hän sai ja mikä oli lopputulos. Kaikki tämä data on tulevaisuudessa arvokasta ja auttaa meitä kehittämään palveluitamme tulevaisuudessa. Joissain tapauksissa hoitosuhteen ensimmäinen vaihe pystytään toteuttamaan kokonaan etänä.

Auronilla on digitalisoitu myös yrityksen perustoimintoja kuten laskutusta ja kirjanpitoa. Auronilla on pitkä historia fysioterapiasta. Kotimainen perheyritys on perustettu 1968. Acutea yritys on käyttänyt jo pian kymmenen vuotta.

Acuten avoin rajapinta mahdollistaa sen, että voidaan toteuttaa erilaisia räätälöityjä ratkaisuja. Acute Marketista taas voi valikoida valmiitakin tuotteita, jotka sopivat monesti parhaiten hieman pienemmille toimijoille.