Acuten uusi ominaisuus auttaa erityisesti terapiatyössä

Versiopäivityksen myötä kaikille Acuten käyttäjille käyttöön tuleva sähköinen kipu- ja kehokartta parantaa potilaan ja hoitavan henkilön kommunikaatiota sekä helpottaa oireiden seuraamista.

Kipukartta on tärkeä työväline erityisesti fysioterapeuteille, jotka ovat hoitotyössään paljon tekemisissä potilaan kivun sijainnin ja voimakkuuden seuraamisen kanssa. Kipukartassa olevaan kuvaan merkitään tarkalleen, missä kohtaa kipu tuntuu, arvioidaan kivun voimakkuus ja määritellään oireen tyyppi.

– Kipukartan voi täyttää aina uudelleen jokaisen hoitokerran yhteydessä. Kuvia tarkastellessa oireiden ja hoidon vaikuttavuuden seuranta helpottuvat. Lisäksi potilaan tilanteen kokonaisvaltainen arvioiminen on kuvan avulla konkreettisempaa, kertoo Acuten tuotehallinnan projektipäällikkö Sonja Ahvenjärvi.

Sähköinen versio helpottaa työtä

Tähän asti kipukartta on ollut paperilomake, jonka fysioterapeutti on täyttänyt käsin vastaanotolla. Tallettaakseen kipukartan on lomake täytynyt ensin skannata ja tämän jälkeen manuaalisesti liittää osaksi potilaan sähköistä potilaskertomusta. Se, että kipukartta on alusta alkaen täytettävissä sähköisesti, helpottaa hoitavan henkilöstön työtä ja ketteröittää tiedon tallentamista sekä tietoihin palaamista.

Kipukartan ohella Acuten uutena ominaisuutena palvelee sähköinen kehokartta. Kehokartta on hyödyllinen apuväline esimerkiksi ihotautilääkärien työssä.

– Kehokartan avulla havainnollistetaan ja seurataan erilaisia ihomuutoksia, esimerkiksi ihottumia, rakkuloita tai aknea. Kehokarttaan merkitään ihomuutoksen sijainti, oireen tyyppi ja voimakkuus, Ahvenjärvi luonnehtii.

Kuva kertoo sanoja enemmän

Alun perin asiakkaan kanssa yhteistyössä kehitetty sähköinen kipu- ja kehokartta auttavat lääkäriä ja muuta hoitohenkilöstöä ymmärtämään potilasta paremmin. Kun kuva täytetään yhdessä potilaan kanssa, on potilaalla samalla mahdollisuus varmistua siitä, että hän on tullut kuulluksi ja oikein ymmärretyksi.

– Toisinaan kuntoutujat eivät pysty itse puhumaan kunnolla tai välttämättä lainkaan, vaikka ymmärrys muuten olisikin täysin tallella. Kuvan avulla voidaan varmistua siitä, että potilaan kiputuntemuksen sijainti ja voimakkuus tulevat oikein kirjatuiksi ja sitä myötä myös hoidetuksi mahdollisimman hyvin, toteaa Ahvenjärvi.

Kipu- ja kehokartta ovat veloituksetta kaikkien Acuten käyttäjien saatavilla seuraavan versiopäivityksen yhteydessä. Käyttöohje Acuten järjestelmän sisällä ohjeistaa ominaisuuden maksuttomassa käyttöönotossa. Asiakastuki auttaa tarvittaessa mielellään kaikissa asiaan liittyvissä kysymyksissä.