ACUTEn ostopalveluvaltuutustoiminto aktiivisessa käytössä YTHS:llä

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n palvelut laajenivat vuoden alussa koskemaan yliopisto-opiskelijoiden lisäksi ammattikorkeakoulujen opiskelijoita. Nyt palveluiden piiriin kuuluu 270 000 korkeakouluopiskelijaa 54 paikkakunnalla.

Tytti Wallenius

Muutoksen myötä YTHS on joutunut laajentamaan toiminta-aluettaan, sillä ammattikorkeakoulujen verkosto on huomattavasti laajempi kuin suuriin kaupunkeihin keskittyvien yliopistojen.

YTHS:llä ei ole omia toimipisteitä alle 2 000 opiskelijan kaupungeissa, vaan pienemmillä opiskelupaikkakunnilla palvelut ostetaan alihankintana. Jokaisella paikkakunnalla on oma kilpailutettu sopimuksensa, joten YTHS:n käytössä on huomattavan suuri ja monimutkainen alihankintapalveluiden verkosto.

Jokainen opiskelija tarvitsee YTHS:n palveluita keskimäärin kerran vuodessa.

– Noin viisi prosenttia asiakkaistamme käyttää palveluita alueilla, joissa palvelut toteutetaan alihankintana. Se tarkoittaa noin 13 000 opiskelijaa. Jokainen opiskelija tarvitsee YTHS:n palveluita keskimäärin kerran vuodessa, eli kuukausitasolla asiointia on paljon, kertoo YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi.

Ostopalveluvaltuutusten teko oli aiemmin varsin byrokraattista ja vaati paljon manuaalista työtä. Nyt kaikki tapahtuu ACUTEn toiminnallisuudella, joka otettiin käyttöön viime vuonna. Hoidon tarpeen arvioinnista vastaa YTHS:n oma henkilökunta valtakunnallisesti keskitettynä. Palvelunumeroon soittaa päivittäin kymmeniä opiskelijoita, joita ostopalveluvaltuutus koskettaa.

– Potilastietojärjestelmän OSVA-toiminnallisuus helpottaa hoidon arvioijien työtä suunnattomasti. Ostopalveluvaltuutus on kaiken kaikkiaan järkiratkaisu, joka mahdollistaa laadukkaan ja yhdenvertaisen palveluntarjonnan kaikkialla siellä, missä korkeakouluopiskelijoita on, Metsäniemi kiteyttää.