14 marraskuuta 2022

Acute mahdollistamassa Lääkärisi Oy:n etävastaanottoa

Etälääkäripalvelujen tuottaminen vaatii ketterää potilastietojärjestelmää, joka toimii vaivattomasti pilvipalveluna. Acute-järjestelmä on ollut etäpalveluja tarjoavan Lääkärisi Oy:n mukana yrityksen perustamisesta saakka.

Lääkäri Tatu Ylikotila seisoo työtakki päällään työpöydän ääressä kannettava tietokone edessään.

Vuonna 2019 Tatu Ylikotila suunnitteli perustavansa fyysisen lääkäriaseman ja kartoitti sopivaa potilastietojärjestelmää. Acute nousi keskusteluihin jo alkumetreillä, mutta koronapandemia pyöräyttikin yrittäjän ajatukset lääkäriasemasta uuteen suuntaan. Etälääkäripalveluille nousi kysyntää, jolloin Ylikotila päätti jättää fyysisen vastaanoton suunnitelmat keskittyen etävastaanoton perustamiseen.

– Joulukuussa 2021 otimme ensimmäisiä potilaita vastaan omassa Acute-ympäristössä. Acute pysyi suunnitelmissa, vaikka kaikki muu muuttui, kertoo Ylikotila.

Acute pysyi suunnitelmissa, vaikka kaikki muu muuttui.

Potilastietojärjestelmien vertailussa Acute nousi selkeästi ykköseksi, eivätkä muut olleet varteenotettavia vaihtoehtoja.

– Etälääkäripalveluja tuottavana yrityksenä meille on tärkeää, että järjestelmät toimivat pilvessä ja selaimen kautta. Käytettävyydeltään Acute on paras niistä, mitä olen käyttänyt.

Paikkariippumatonta palvelua

Acuten käyttöönottoon varattu kahden kuukauden aika tuntui Ylikotilasta aluksi pitkältä.

– Projekti eteni kuitenkin suunnitellusti ja päättyi aikataulussa. Nykyään käyttö on nopeaa ja järjestelmän kouluttaminen vaivatonta.

Julkisomisteiset työterveyshuoltoyritykset ovat Lääkärisi Oy:n suurimpia tilaajia, ja he voivat tuottaa etäpalveluita asiakkaasta riippuen joko omalla tai asiakkaan Acutella. Tällä hetkellä he käyttävät Acutea viidessä eri ympäristössä.

– Sama lääkäri voi toimia sujuvasti ja samanaikaisesti useammassa ympäristössä. Työntekijöillämme on vapaus tehdä työtään mistä tahansa, ja Acute mahdollistaa sen, lisää Ylikotila.

Järjestelmä muuttuviin tilanteisiin

Ylikotilan mielestä on tärkeää, että potilastietojärjestelmä sopeutuu erilaisiin tilanteisiin ja sisältää integrointimahdollisuuksia. Järjestelmän jatkuva kehittäminen pitää yhteistyön Vitecin kanssa hedelmällisenä.

– Teemme usein kehitysehdotuksia Vitecille. Osa niistä hoidetaan nopeasti ja toisiin vaaditaan hieman enemmän selvittelyä, mutta ajatuksiamme kuunnellaan aina. Uusia tarpeita tulee varmasti koko ajan, mutta Acute taipuu moneen, ja siksi on vaikea kuvitella, että vaihtaisimme sen johonkin toiseen, Ylikotila toteaa.

On vaikea kuvitella, että vaihtaisimme Acuten johonkin toiseen.

Uusia tuulia Ylikotilalle tiesi keväällä 2022 perustettu mielenterveyspalveluita tarjoava tytäryhtiö Lääkärisi Mielenterveys Oy.

– Meillä on psykiatrisia sairaanhoitajia, joiden kanssa tuotamme mielenterveyspalveluita. Voitimme kilpailutuksen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluista, ja opiskelijoita hoidetaan meidän omilla järjestelmillämme ostopalveluvaltuutuksen avulla, lisää Ylikotila.